تاریخچه خرما؛ هر آنچه که باید از خرما بدایند
اگر مطالعه کوتاهی بر تاریخچه خرما داشته باشیم، متوجه میشویم این میوه گرمسیری یکی از محصولات غذایی مهم و پرطرفدار در خاورمیانه محسوب میشود. خرما در ایران و کشورهای زیادی کشت میشود. با این حال تمام دنیا میدانند که خرمای خاورمیانه کیفیت و مزه دیگری دارد. در این مطلب با تاریخ خرما آشنا میشویم؛ میوهای که سالها قبل از ظهور اسلام در ایران کشت شده و پس از ورود اسلام نیز اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
خرما چیست و چگونه به وجود میآيد؟
خرما یک میوه گرمسیری است که در مناطق جنوبی ایران به خوبی رشد میکند. درخت خرما نخل نامیده میشود. میوه درخت نخل دارای هستهای کوچک اما سفت است. طعم میوه درخت نخل شیرین است و در حالتهای مختلفی برداشت میشود. ارتفاع درختهای نخل معمولا بیش از ۱۰ متر و گاهی تا ۲۰ متر هم میرسد!
کسانی که تجربه سفر به جنوب کشور را داشتهاند، حتما نخلهای زیبای خرما را دیدهاند. در ایران خرمای مضافتی، کبکاب، پیارم، زاهدی، خاصویی و … کشت میشود که نخلهای این ارقام شباهتها و تفاوتهایی با هم دارند. شرکت اسپاد تجارت آیریک یکی از تولیدکنندگان محصولات خرمایی است. شما میتوانید کاتالوگ محصولات ما را از طریق این لینک مشاهده کنید.
اقتصاد استانها و شهرهای زیادی در ایران وابسته به پرورش خرما است. برای مثال در شهر بورش دهها هزار درخت نخل وجود دارد و افراد زیادی از این طریق امرار معاش میکنند. در سایر کشورهای منطقه نیز سطح زیادی از زمینهای حارهای زیر کشت خرما است. شاید بتوان گفت درخت نخل یکی از مهمترین منابع اقتصادی خاورمیانه از قرنها پیش تا به امروز بوده است. برای خرید عمده خرما از شرکت اسپاد تجارت آیریک و پخش محصولات در شهرهای مختلف ایران با شماره زیر تماس بگیرید.
کلمه خرما چطور به وجود آمد؟
قبل از بررسی تاریخچه خرما و پیدایش نخلها در ایران، باید بدانیم این لغت چگونه ایجاد شد. ریشه کلمه «خرما» مربوط به زبان فارسی است. این کلمه به زبانهای دیگری مثل هندی، ترکی و اردو نیز وارد شده است. میوه نرسیده خرما را «خارک» یا «خرک» مینامند. برخی از استانهای جنوبی ایران نیز این میوه را با نام «کنگ» میشناسند و اعراب از واژه «حبابوک» برای نامگذاری خرما استفاده میکنند.
واژه فونیکس داکتیلفرا نام علمی درخت خرما است. این واژه حاصل ترکیب دو کلمه phoenix و dactylifera است. واژه فونیکس در زبانهای قدیمی به معنا سرزمین خرما است و واژه داکتیلفرا در زبان یونانی به انگشت اشاره دارد. این واژه از شکل خاص درخت نخل الهام گرفته شده است.
همان طور که ذکر شد، خرما در مراحل مختلفی برداشت میشود. اگر میوه درخت نخل قبل از رسیدگی کامل برداشت شود، به آن رطب میگوییم. رطب رطوبت بیشتر، رنگ تیرهتر و البته قند کمتری دارد. معمولا وزن رطب از خرمای رسیده بیشتر است.
تاریخچه خرما و اولین نخلهای ایرانی
درخت نخل غالبا در نواحی گرمسیری رشد میکند. شاید بتوان خاستگاه اصلی و مرکز فعلی این درخت را خاورمیانه و مناطق جنوبی ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس دانست. به جز ایران، عربستان و شمال آفریقا نیز درختان نخل بسیار زیادی دارند. باستانشناسان پس از بررسی تاریخچه خرما اعلام کردهاند اولین بار در مناطقی از هندوستان درخت نخل روییده است. گفته میشود قدمت درخت نخل و میوه خرما به بیش از ۵ هزار سال قبل برمیگردد!
اولین نخلهای ایرانی در زمان حکومت هخامنشیان کاشته شده است. در کتیبهها و آثار به جا مانده از حکومت ساسانیان نیز اشارههای زیادی به درخت نخل دیده میشود. حتی برخی آثار باستانی چینی، کشور ایران را به عنوان سرزمین نخلها معرفی میکنند. در تصویر زیر، نقش درخت آسوریک را بر روی ظروف قدیمی ایرانی میبینید. آسوریک نام باستانی نخل خرما است.
در حال حاضر وسعت کشت و زرع خرما از چین تا قلب اروپا گسترش یافته است. این روزها اسپانیا نخلهای زیادی دارد و کشور چین نیز فعالیتهای زیادی در زمینه تولید و عرضه خرما انجام میدهند. با این حال خرمای تولید شده در این کشورها به هیچ وجه کیفیت و مرغوبیت محصولات خاورمیانه را ندارد.
بد نیست بدانید ایران سومین تولیدکننده خرما در جهان و دومین صادرکننده این میوهگرمسیری است. گرچه سرانه مصرف خرما در ایران کم است و رشد این شاخص میتواند به سلامت جامعه کمک کند، اما صادرات بالای خرمای ایرانی اتفافی بسیار خوشایند است. این موضوع نشاندهنده کیفیت بالای خرمای ایران و همچنین درآمد قابل توجه کشاورزان و بازرگانان ایرانی از قبال تولید و صادرات خرما است.
برای آشنایی با رژیم لاغری با خرما کلیک کنید.
تاریخچه صادرات خرما؛ تولیدکنندگانی که خرما وارد میکنند!
کشورهای زیادی از ظرفیتهای صادراتی خرما استفاده میکنند. اگر شما هم در حوزه خرید و فروش خرما یا صادرات این محصول فعال هستید، حتما محصولات ما را از طریق وبسایت (ayrikdate.com) مشاهده کنید. این میوه خواص بسیار زیادی دارد و همچنین دارای طعم شیرین و لذتبخشی است. به علاوه از خرما برای تهیه محصولات غذایی متنوعی استفاده میشود. در سالهای گذشته کشورهایی مثل مصر، ایران، عربستان صعودی، پاکستان، امارات، عراق، الجزایر و … درآمد بسیار خوبی از صادرات خرما به دست آوردهاند. بسیاری از کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا، استرالیا و … سالانه حجم زیادی خرما و محصولات مشتقه آن را وارد میکنند.
در حال حاضر کشورهای هند، مراکش، فرانسه، امارات و آلمان بیشترین حجم وارات خرما در جهان را دارند. جالب است که هند، امارات و مراکش با وجود کشت خرما اما باز هم گاهی اوقات برای تامین نیاز بازارهای داخلی مجبور به واردات هستند. همین موضوع نشاندهنده حجم بالای تقاضا برای این محصول است. ضمنا خرما ارقام متنوعی دارد و به همین دلیل برخی کشورهای صادرکننده، واردات سایر ارقام خرما را نیز انجام میدهند.
بررسی تاریخچه خرما در ایران
خرما یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران محسوب میشود. علاوه بر این با توجه به خواص خرما ( از جمله خواص خرما برای کبد چرب) این میوه نقش ویژهای در سبد غذایی خانوادههای ایرانی دارد. همان طور که ذکر شد خرما از دیرباز در مناطق جنوبی ایران کشت شده است. پس از گسترش اسلام در ایران، خرما جایگاه ویژهای پیدا کرد و به یکی از اصلیترین مواد غذایی در سفرههای ایرانیان تبدیل شد.
در قرآن کریم بارها به فواید و خواص فوقالعاده میوه خرما اشاره شده است. در روایت مذاهب مختلف اسلام نیز بارها از خرما به عنوان یک خوراکی سالم و مفید نام برده شده است. بنابراین خرما ریشههای تاریخی، فرهنگ و دینی بسیار زیادی دارد و برای مردم خاورمیانه و ایران یک نماد بومی و ملی به حساب میآید.
طبق آمارهای منتشر شده مصرف سرانه خرما در ایران برای هر فرد حدود ۷ کیلوگرم است. البته این آمار دقت بالایی ندارد. از طرفی مصرف خرما در جنوب کشور بسیار بیشتر از استانهای شمالی و مرکزی است. معمولا سرانه مصرف این میوه در ماه مبارک رمضان چند برابر میشود. متاسفانه یکی از مشکلات بزرگ بازار خرمای ایران، حجم بالای هدر رفت محصول است.
سخن آخر
افزایش علاقه مردم به محصولات خرمایی باعث شده گردش مالی بازار خرما در سراسر جهان رشد زیادی داشته باشد. ما در شرکت اسپاد تجارت آیریک بهترین خرمای ایران را از استانهای جنوبی کشور تهیه کرده و در بستهبندیهایی شیک، بهداشتی و استاندارد به نقاط مختلف ایران ارسال میکنیم. محصولات ما دارای کیفیت بسیار بالایی هستند و پتانسیل صادرات به کشورهای مختلف را دارند. شما میتوانید
شماره تماس: 09164656809
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.